ORMAN YOL ŞEBEKE PLANLARININ DÜZENLENMESİNE AİT YÖNETMELİK(TASLAK)

e-Posta Yazdır PDF
Makale Dizini
ORMAN YOL ŞEBEKE PLANLARININ DÜZENLENMESİNE AİT YÖNETMELİK(TASLAK)
Page #
Tüm Sayfalar

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

            Amaç

            MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sürdürülebilir orman yönetimi ilkeleri doğrultusunda, mevcut orman ekosistemine zarar vermeden veya en az zarar verecek şekilde, tüm orman alanında veya orman sayılan alanlarda ekonomik, ekolojik, sosyal ve kültürel orman fonksiyonlarının gerçekleştirilmesine yönelik her türlü ormancılık faaliyetlerinin yapılmasına gerekli olan, orman içi ve bitişiği yerleşim alanlarına  ulaşımı sağlayan orman yolları ağı planlamasının yapılması veya yaptırılması usul ve esaslarını düzenlemektir.

            Kapsam

            MADDE 2- Bu Yönetmelik Devlet ormanları, hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlar ve hususi ormanlarda orman yol ağı planlamasını yapan planlama heyetleri ile bu hizmetleri  29/6/2006 tarihli ve 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanuna göre serbest olarak yapan ormancılık ve orman ürünleri büroları, şirketler ve meslek mensuplarını kapsar.

                Dayanak

            MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 14 üncü ve 29 uncu maddelerine göre hazırlanmıştır.

            Tanımlar

            MADDE 4- (1) Bu yönetmelikte geçen;

            a) Bakanlık: Çevre ve Orman Bakanlığını,

            b) Bölge Müdürlüğü: Orman Bölge Müdürlüğünü,

            c) Çalışma ünitesi: İşletme şefliği sınırları içinde kalan plan ünitesini,  

            ç) Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,

d) Havza: Coğrafi su ayrım çizgileri ile sınırlandırılan, yer altı ve yüzeysel suların toplandığı su toplama bölgesini,

e) İdare: Orman Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra kuruluşlarını,

            f) İşletme Müdürlüğü: Orman İşletme Müdürlüğünü,

            g) İşletme şefliği : Orman İşletme Şefliğini,

         ğ) Kanun: 31/10/1985 tarihli ve 3234 sayılı Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunu,

h) Meslek mensubu: 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi birinci fıkrası ç bendindeki tanımı,

ı) Orman yol şebeke planı: Sürdürülebilir orman yönetimi doğrultusunda yapılacak her türlü ormancılık faaliyeti için gerekli ana ve tali orman yolları ağının orman işletme şefliği bazında yapılmış genel projeleri,

i) Ormancılık ve orman ürünleri bürosu: 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi birinci fıkrası g bendindeki tanımı,

j) Plan ünitesi: Orman amenajman planlarının yapım ve uygulanmasına esas idari ve teknik iş bütünlüğünü sağlamak amacıyla, doğal coğrafi sınırlara dayanılarak ayrılmış ve en çok bir işletme şefliği alanını kapsayan planlama birimini,

      k) Sürdürülebilir orman yönetimi: Ormanların ve orman alanlarının yerel, ulusal ve global düzeylerde, biyolojik çeşitliliğini, prodüktivitesini, kendini yenileme (gençleşme) kabiliyetini ve yaşama enerjisini, şimdi ve gelecekte, ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını yerine getirebilme potansiyelini koruyacak ve diğer ekosistemlere zarar vermeyecek bir şekilde ve derecede kullanılması ve düzenlenmesini

            l) Şirket: 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen şirketi

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Orman Yol Şebekesi Planlama Esasları

 

Orman yol şebeke planlaması genel esasları

MADDE 5- (1) Tüm ormanlarda orman yol şebeke planlaması yapılırken,  sürdürülebilir orman yönetimini gerçekleştirecek ilkeler doğrultusunda çalışmalar yapılır.

(2) Bu amaçla orman amenajman planlarında  ormanların ekolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerini öne çıkaran alanlar belirlenmiş ise bu alanların sınırlarına uyulur. Şayet fonksiyonlara ayrılmamış orman alanlarında yol planlama çalışması yapılacaksa; öncelikle orman idaresi ve planlama daire başkanlığı bilgilendirilerek, genel müdürlüğün taşra kuruluşlarından, özel orman sahiplerinden ormanların fonksiyonlarının belirlenmesi istenir. Fonksiyonları belirlenen orman alanlarında daha sonra yol planlama çalışmaları yapılır.

 (3) Orman yol şebeke planı her türlü ormancılık faaliyetine hizmet edeceğine için, planlama yapılırken ilgili tüm birimlerin, kurumların, özellikle çalışma ünitesi kapsamındaki orman köylülerinin görüşleri alınarak bir durum analizi yapılır.

(4) Dere yollarının planlanmasında en az 10 metre genişliğinde olmak üzere, dere ile yol arasında 80-100 metre genişliğinde filtre görevini yaparak su kirlenmesini azaltacak  bir bitki kuşağı veya zonu bırakılır. 

Orman fonksiyonlarına göre planlama esasları

MADDE 6- (1) Fonksiyonlara göre yol şebeke planlamasında aşağıdaki esaslara uyulur.

a)      Ekonomik fonksiyonlu orman alanlarında;

1) Üretim ormanlarında primer transportun sırttan dereye doğru yapılması halinde, ana prensip olarak planlama dereden sırta doğru yapılmalır. Dere yolları esas alınarak yamaç uzunluğuna göre yamaç yolları planlanır. Dere yollarında yol ile dere arasında belli bir filtre zonu oluşturulacak şekilde en az  10 m. genişliğinde bitki kuşağı bırakılır. Mekanizasyon uygulanacak yerlerde, dereden sırta doğru primer transportun yapılması halinde ise sırt ve yamaç yolları öncelikli olarak tercih edilerek dere yollarından vazgeçilir.

2) Üretim amaçlı ağaçlandırma sahalarında; sırt ve yamaç yolları ile birlikte dere yolları da planlanır. Ancak dere yollarının inşaatları son döneme bırakılarak üretim faaliyetleri başlamadan bir yıl önce yapılır.

3) Üretim ormanlarında yol yoğunluğu belirlenmesinde istikbal serveti dikkate alınır. Bu servetin 250 m3/ha. ve üzerinde olduğu ormanlarda  500 m aralıkla ve 20 m/ha yol yoğunluğu olacak şekilde planlanır. Hektardaki serveti 250 m3/ha. altında olan orman alanlarında 1000 m. aralıkla ve 10 m/ha yol yoğunluğu sağlanacak şekilde planlanma yapılır. Planlamada hektardaki servet, dere ile sırt arasındaki mesafenin belirleyici ana unsur olarak alınır. Bunun yanında yol yoğunluğunun gerektiğinden fazla artırılmaması ve dolayısıyla orman alanı kayıplarının artmasının engellenmesi şartıyla; yöredeki primer transport imkanları, bu imkanlarda ileriki yıllarda meydana gelebilecek değişimler, bonitet, arazi meyli, topografik yapı, yangına hassasiyet derecesi de göz önüne alınır.

4) Üretim amaçlı ağaçlandırma sahalarında, sırt ve yamaç yolları ile birlikte dere yolları da planlanır. Ancak dere yollarının inşaatları son döneme bırakılarak üretim faaliyetleri başlamadan bir yıl önce yapılır.

b) Ekolojik fonksiyonlu orman alanlarında;

1) Tamamen korumaya yönelik yollar planlanır. Bu yolların planlanmasında topoğrafik yapı göz önüne alınarak en az tahribatla yapılacak yollar tercih edilir. Orman yol planlaması yapılırken iniş ve çıkış meyillerinde daha esnek davranılır.

2) Hidrolojik amaçlı ağaçlandırma sahalarında yalnızca sırt yolları planlanır. Tesisin yapılabilmesi için geçici yamaç yolları planlanabilir, ancak tesis tamamlandıktan sonra bu geçici yollar da ağaçlandırılarak tamamen korumaya yönelik sırt yolları hariç tüm saha orman örtüsü ile kaplanır.

3) Yeşil Kuşak tesisi amaçlı sahalarda gerek sosyal baskı ile olabilecek kayıpları önleyecek, gerekse dışarıdan gelecek yerleşme ve benzer tehlikeler, özellikle yangın tehlikesi bertaraf edecek şekilde, yeşil kuşağı sınırlayacak şekilde yol planlaması yapılır. Bu sahaların genişliği ve topoğrafik yapısı göz önüne alınarak iç taksimat yolları ve sırtlarda yangın emniyet yolu planlanabilir.

4) Bu ormanlarda yol yoğunluğu amaca uygun olarak Orman Genel Müdürlüğünün 285 sayılı tebliğ deki parsel büyüklükleri dikkate alınarak belirlenir.

c) Sosyal ve kültürel fonksiyonlu ormanlarda;

1) Korunan alanlar statüsünde bulunan ormanlarda yol planlaması; koruma statüsüne alınma amacına uygun ve planlanan değerlerin, bu alanları ziyaret edenlere en iyi şekilde aktarabilecek ve görerek yaşayabilmelerini sağlayacak tarzda korunan alan planına uygun olarak yapılır. Planlamalarda yüksek  standartlı yollar yerine, doğayı en az etkileyecek basit yollar, düşük süratle gidilebilecek dolambaçlı yollar ile ziyaretçiyi sahada daha fazla tutacak gezi yolları ve bisiklet yolları planlanır.

2) Korunan alanlardaki yol yoğunluğu, bu alanların korumaya alınması amaçlarına uygun olarak ve ilgili kurumların görüşleri alınarak seçilir. Yol planlamasında asgari kazı olacak şekilde iniş ve çıkışlara izin verilir.  

Yol şebeke planı yapımında dikkat edilecek diğer hususlar

MADDE 5- (1) Yol şebeke planı yapılırken aşağıdaki hususlara da dikkat edilir.

a) Havzalar arası bağlantı, en uygun boyun noktası veya yerden sağlanır.

b) Yangına hassas mıntıkalarda yangın emniyet yollarının şebekeye bağlantısı sağlanır.

c) Yol şebeke planlarının yapımında en az orman alanı kaybı esas alınır.

d) Ağaçlandırma amacıyla planlanacak yolların, orman yolu veya yangın emniyet yolu niteliğinde olmasına çalışılır.

Yol planlama çalışma ünitesi

MADDE 6- (1) Orman yol şebeke planlaması, en çok bir işletme şefliğini içine alan çalışma ünitesi esas alınarak yapılır.

Taşıma yönünün tespiti

MADDE 7- (1) Her plan ünitesinde taşımanın yukarıdan aşağıya doğru yapılması esastır. Taşıma yönü belirlenirken Ancak aşağıdaki hususların bulunması halinde taşıma yönü değiştirilebilir.

a) Devlet karayolu, demiryolu istasyonu, pazar merkezleri ve fabrikaların bulunduğu yerler.

b) Bölmeden çıkarmanın makine ile yapılacağı sahalar.

Planlamada kullanılacak yol meyilleri

MADDE 8- (1) Yol şebekesi içinde yer alan yollarda kara taşıtları ile aşağıya doğru taşımanın uygun ve güvenli olması için prensip olarak %9 normal meyil aşılmaz.

 (2) Ancak bu %9 normal meyil oranının korunması durumunda yol güzergahları zor arazi şartlarına sahip yerlere gelmesi nedeniyle yol maliyetleri çok yüksek çıkacaksa ve teknik zorunluluklar bulunuyorsa, kısa mesafelerle sınırlı kalmak şartıyla meyiller ender olarak % 12 ye kadar çıkarılabilir.

(3) Yol güzergahının tayininde yollar boyunca çok zorlayıcı sebepler olmadıkça % 0 ve % 1 meyiller kullanılmaz.

(4) Taşıma yönünde prensip olarak aksi meyillere izin verilmez. Ancak aşağıdaki durumlarda, en fazla 1000 m. içinde kalmak şartıyla %9 ve daha uzun mesafeler için ise %7 aksi meyle izin verilebilir.

a) Komşu nakliyat havzaları arasında taşıma bakımından bağlantı zorunluluğu.                             b) Büyük arazi zorlukları.

c) Yolun temas etmesi zorunlu noktalar.

ç) Sahipli arazinin bulunması.

Planlamada kullanılacak asgari lase ve kurb yarıçapları

MADDE 9- (1) Yol güzergahlarının tespitinde yapımı zorunlu bulunan laseler, yamacın olabildiğince yayvan bir noktasına gelecek şekilde planlanır.    

(2) Kurb ve laseler için asgari yarıçap yol ekseninden itibaren r = 10-12 m.dir.  Ancak uygun olmayan arazi şartlarında kurb ve lase yarıçapları, artırılmak şartıyla  r = 8,0 m. ye kadar düşürülebilir. yol genişliği % 80-100 nispetinde

Yol güzergahlarının tespiti ve yol uzunluğu

MADDE 10- (1) Yol güzergahları belirlenirken aşağıdaki hususlara uyulur.

 a) Orman içi ve bitişiği alanlarda planlanacak yolların tespitinde; ormanların fonksiyonel faydalarının en yüksek seviyede tutacak, orman içi ve bitişiği alanlarda yaşayan insanların kalkınmasına ve yaşantısına katkı sağlayacak, orman alanı kaybını en aza indirecek, sürekli ve güvenli ulaşıma açık kalacak, yapım ve bakım maliyeti en düşük olacak, çevreye verilecek zarar en az olacak şekilde planlanma yapılması esastır.

b) Yol güzergahlarının tespitinde olabildiğince kayalık, bataklık, kokurdanlık, heyelanlı sahalar ile orman tahribatına, yerleşim alanlarına, tarım alanları ve özel mülklerin zarar görmesine sebebiyet verecek güzergahlardan kaçınılır.

 c) Çok zorunlu sebepler olmadıkça aynı yöne giden, orman yolu, köy, mezra, yayla, maden yolu gibi yollar birleştirilip standartları yükseltilir, birbirine paralel ve çok yakın yollar planlanmaz. Planlamada orman alanı kaybı en aza indirilir.

ç) Ülke sınırlan ve askeri alanların mücavirinde yapılacak plan ve uygulamalarında garnizon komutanlığının görüşü alınır.

d) Ormanlık alanlarda planlanan yolların toplam alanı, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki yol yoğunluğu dikkate alınarak hesaplanacak miktardan fazla olamaz.  Ancak, arazinin çok engebeli ve yüksek meyilli olmasından nedeniyle yol meyillerinin azami sınırlar içerisinde kalması için yol yoğunluğunun artırılması, sadece koruma ve ağaçlandırma amacı için yapılan yollar ile yükleme ve boşaltmanın yapılamadığı otoyol ve çift şeritli yollar yol yoğunluğu hesabında dikkate alınmaz. 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Orman Yol Şebeke Planlarının Düzenlenmesi 

Orman yol şebeke planlarının düzenlenmesinde görev, yetki ve sorumluluk

MADDE 11- (1) Orman yol şebeke planları, bölge müdürlükleri  inşaat ve ikmal şube müdürlüğü teknik elemanlarınca bu Yönetmelik esaslarına göre düzenlemekle görevli ve yetkilidir.

(2) İdare, orman yol şebeke planlarının yapımını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre yaptırmak istemesi halinde; bu işleri, 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun hükümlerine kurulmuş olan ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerden satın alır.

(3) Orman yol şebeke planlarının düzenlenmesindeki sorumluluk; bu planları düzenleyen bölge müdürlüğü inşaat ikmal şube müdürlüğü teknik elemanları ile 5531 sayılı Kanuna göre yapan ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerde planı düzenleyen meslek mensuplarına aittir.

            Orman yol şebeke planı düzenleme aşamaları

MADDE 11- (1) Planlama çalışmaları büro çalışmaları, arazi çalışmaları değerlendirme ve planlama olmak üzere üç aşamadan oluşur.

Büro çalışmaları

MADDE 12- (1) Büro çalışmalarında öncelikle plan yapılacak orman alanı ile genel alana ilişkin aşağıdaki bilgi, belge ve dokümanlar toplanır.

a)      Mümkün olan en son baskı tarihli 1/25000 ölçekli tesviye eğrili haritalar.

b)      Varsa eski yol şebeke planı.

c)      Amenajman planı ve haritaları.

ç)  Ağaçlandırma ve orman içi, kenarı ve orman üst sınırı mera projelerine dair haritalar.

d)   Orman kadastro haritaları.

e)   Hava fotoğrafları.

f)       Jeolojik yapı ile ilgili haritalar.

g)      Son 30 yıla ait meteorolojik bilgiler.

ğ)  Orman İşletme Müdürlüğünden orman ürünleri üretimi ile ilgili bilgiler.

h)   Bir yıl önceki bilanço sonuçlarına göre kesme, sürütme ve nakliyat üretim masrafları.

ı)   Orman Emvali Depo yerleri.

i)   Tüketim merkezleri.

j)   Uygulanan üretim metotları ve üretim mekanizasyonu ile ilgili bilgiler.

k) Orman köylerinin sosyo-ekonomik durumuna ait bilgiler ve iş gücü durumları.

l)  Son 10 yılda çıkan orman yangınları ile ilgili bilgiler.

m)   Orman yangınlarını önleme ve mücadele tesislerinin yerleri.

n) Plan yapılacak alan ile ilgili diğer kurum ve kuruluşların mevcut ve yapılacak yolları ile ilgili bilgiler.

o)      Enerji nakil hattı güzergahları.

ö) Doğalgaz ve petrol boru hatları güzergahları.

p)  Otoban ve bölünmüş yol güzergahları.

r) Mevcut ve yapılacak baraj-gölet yerleri ve yüksek su seviyesi kotları, su kaynakları ile ilgili bilgiler.

s) Tüm korunan alanlara ilişkin haritalar.

(2) Plan yapılacak alanın 1 / 25000 ölçekli ve 50 metrede bir tesviye eğrili haritası çizilir. Bu harita üzerinde;

a)      Sırt ve dereler ile yerleşim yerleri,

b) Amenajman plan haritasından faydalanılarak fonksiyonlara ayrılmış orman alanları farklı renklerle,

c) Ağaçlandırma, orman içi, kenarı ve orman üst sınırı mera projelerine konu alanlar,

c) Varsa kadastro haritasından orman alanı sınırları, amenajman planı ile farklılık varsa kesinleşmiş kadastro haritası sınırları,

ç) Mevcut yollar,

d) Yüksek su seviyeleri esas alınarak mevcut ve yapılacak baraj, gölet gibi tesisler,

e) Mevcut ve yapılacak enerji nakil hattı, doğal gaz hattı, petrol boru hattı, otobanlar,

f) İlk müdahale ekip merkezi, hazır kuvvet ekip merkezi, helikopter pisti, yangın havuzu gibi orman yangınlarını önleme ve mücadele tesisleri,

g) Orman ürünleri depoları,

ğ) Tüm korunan alanlara ilişkin alanlar

iÅŸlenir.

(3)Yukarıda belirtilen bilgilerin haritaya aktarılmasından sonra, aşağıdaki esaslara göre harita üzerinden taslak plan çalışmasına başlanılır.

a) Harita üzerindeki sırt işaretleri, dere ve tesviye eğrilerinden faydalanılarak yağış havzalarına dayalı çalışma havzaları tespit edilir.

b) Amenajman planındaki verilerden faydalanılarak, mevcut orman alanının ekonomik, ekolojik, sosyal ve kültürel fonksiyonel özelliklerine dayalı olarak çalışma üniteleri tespit edilir. Çalışma ünitelerinin sınırları topografik yapıya bağlı olmayıp tamamen amenajman haritasındaki sınırlardır. Bu birkaç çalışma havzasını kapsayabileceği gibi, çalışma havzası içinde küçük bir alan da olabilir.

c) Ekonomik fonksiyonlu üretim ormanlarında hektardaki servet ön plana çıktığından, servet durumuna göre 250 m3/ha?ın üzerinde serveti olan ormanlar ile 250 m3/ha?ın altında serveti olan orman alanları ayrı ayrı tespit edilir.

ç) Çalışma üniteleri belli olduktan sonra, mevcut yol ve tesisler de göz önüne alınarak öncelikle mücbir noktalar belirlenir. Daha sonra, diğer kurumlarca yapılması planlanan yollar da değerlendirmeye alınarak altlık mahiyetinde alternatif çözümler tespit edilir.

d) Alternatif çözümler; 10 metrede bir tesviye eğrili ve 1 / 25000 ölçekli pafta üzerinde standart meyiller içinde kalmak şartıyla pergel açıklığı tespit edilerek işaretleme yapılarak çizilir. Şayet bir birini takip eden 10 m. lik tesviye eğrilerinin arası çok geniş ise, enterpolasyon yapılarak işaretleme yapılır.

Mevcut yollardan yararlanma

MADDE 13- (1) Yol şebeke planının düzenlenmesinden önce ormanda yapılmış olan yollar bulunduğu yer, güzergah, meyil, genişlik, kurb, laseler konumları ve fonksiyonel ormancılık hizmetlerine elverişli olup olmadığı yönlerinden incelenir. Durumları incelenen yollardan yerleri, güzergahları ve meyilleri bakımından bu Yönetmeliğin 8 inci ve 9 uncu maddelerinde belirtilen esaslara uygun olanlar 1/25000 ölçekli paftalara işlenir.
Büyük onarımla dahi ıslahı mümkün olmayanlar ise tamamıyla terk edilerek yol şebeke planı dışında bırakılır,     

            Harita üzerinde çalışma esasları

            MADDE 14- (1) Yol şebeke planına esas olacak harita 1/25000 ölçekli tesviye eğrili paftalar üzerinde aşağıdaki şekilde çalışma yapılır.

            a) Her çalışma ünitesinde yol güzergahları ve yol yoğunluğu bu Yönetmeliğin         10 uncu maddesine göre belirlenir.

b) Haritalar üzerinde, orman yol şebeke planının yapımında belirlenen esaslara uygun olarak ana ve tali dere yolları ile yamaç yollarının güzergahları belirlenir ve çizimleri yapılır.

c) Belirlenen yol güzergahları üzerinde aşağıdaki zorunlu noktalar işaretlenir.

1) Yolun baş noktası.

2) Yolun son noktası.

3) Menfez ve köprü yerleri.

4) İstif ve depo yapmaya elverişli yerler.

5) Kavşak noktaları.

6) Hava irtibatı için en uygun boyun noktası.

7) Ormancılık hizmetleri yönünden temas etmesi gerekli diğer noktalar.

8) Üst yapı malzemesi almaya elverişli alan veya ocaklar.

9) Orman yangınlarıyla mücadelede arazöz, uçak ve helikopterlerin su alabileceği akarsu, göl, gölet ve havuzlar.

c) Yol güzergahlarının geçirilmesinde aşağıdaki şekilde hesaplanan ortalama meyil ile pergel açıklığı kullanılır.

1) Ortalama meyil; birbirini takip eden iki esas nokta arasında uygulanması gereken meyil olup %P; bu iki nokta arasındaki kod farkı H ile yatay mesafe L nin yardımıyla ve %P=Hx100/L formülüne göre hesaplanır.

2) Hesap edilen ortalama meyille harita üzerinde sıfır hattı olarak bilinen güzergah  hattı hesaplanan pergel açıklığıyla aranır. Pergel açıklığı X; tesviye eğrileri arasındaki yükseklik farkı h, uygulanacak meyil oranı %P ve haritanın 1/25000 ölçeği yardımıyla X=h/Px100x1/25000 formülüne göre hesaplanır.

3) Güzergahın belirlenmesinde %5 in üzerinde ortalama meylin uygulandığı hallerde, güzergahın daha güvenli olmasını sağlamak için hesap edilen pergel açıklığı %10 artırılır.

            Taslak plan seçimi

            MADDE 15- (1) Her çalışma ünitesi için birden çok taslak planlar hazırlanır. Bunlardan yapımı ekonomik, ormanı en ekonomik şekilde işletmeye açacak ve diğer fonksiyonel ormancılık hizmetlerine yararlı olacak taslak plan seçilir.

            Arazide çalışma

            MADDE 16- (1) Seçilen taslak planda gösterilen dere ve yamaç yol güzergahları, arazide meyil ölçerler ve GPS aleti ile kontrol edilerek, ana hatlarıyla civar ağaçlara ve sabit kayalara işaretlenir.

(2) Ayrıca yamaç yolu güzergahları karşıdan göz veya dürbünle izlenerek, arazideki en uygun güzergah hattı araştırılır.

(3) Bu sırada haritada görülmeyen ve yol inşaatı bakımından önemli olan arazi zorlukları ile haritanın sağlıklı olmaması veya diğer sebepler yüzünden yapılması zorunlu düzeltmeler yapılarak en uygun güzergah hattı belirlenir. Araziye de aplike edilerek haritaya işaretlenir.

İdarenin taşra teşkilatının görüşlerinin alınması

MADDE 17- (1) Planlar hazırlanırken planların yer aldığı mahalli işletme müdürlüğü ve işletme Şefliğinin görüşleri alınır ve bir protokolle tespit edilir.

Kesin iÅŸaretlerin haritaya iÅŸlenmesi

MADDE 18- (1) Orman yol şebeke planında son şeklini alan yol güzergahlarına ait meyiller, meyil yönleri, meyil değişme noktaları ve taşıma yönü 1/25000 ölçekli tesviye eğrili harita üzerinde gösterilir.

Taslak orman yol şebeke planının kontrolü

MADDE 19- (1) Arazi ve büro çalışmaları yapılarak elde edilen 1/25 000 ölçekli taslak orman yol şebeke planlarının kontrolü Orman Genel Müdürlüğü merkezinde paftalar üzerinde yapılır.  Orman Genel Müdürlüğündeki kontrol; idarenin merkez ve taşra ilgili teknik elemanı ile şayet orman yol şebeke planı 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun hükümlerine göre kurulmuş olan, ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerden satın alınarak yapılmış ise ilgili meslek mensubunun birlikte yapılır.

Yol kod numaralarının verilmesi

MADDE 20- (1) Orman Genel Müdürlüğünde yapılan kontrolden sonra, mevcut ve plana alınan yolların baş ve son noktaları isimlendirilerek sıralıkod numaraları verilir. Numaralama, her işletme müdürlüğünde birden başlayarak sıra ile devam eder. Bir şeflikten diğer bir şefliğe geçerken, ileride plana eklenecek yollar için yeterli miktarda yedek numara ayrılır.

Yol yapım zamanının planlanması

MADDE 21- (1) Amenajman ve silvikültür planları dikkate alınarak mahalli işletme müdürü ve işletme şefinin görüşü alınmak suretiyle ilk önce yapılacak yollar, sonra yapılacak yollar ve en son yapılacak yollar olmak üzere üç grup halinde yol inşaatı zamanlaması tespit olunur.

Haritalara son ÅŸeklinin verilmesi

MADDE 22- (1) üzerinde arazi ve büro çalışmaları tamamlandıktan ve Genel Müdürlükçe kontrolü yapılan ve sarp arazide 100 m de, diğer arazide 50m de bir olmak üzere haritacılıkta kullanılan özgün kağıtlara tesviye eğrileri çizilen 1/25 000 ölçekli paftalar üzerinde;  sulu ve kuru dereler, sırtlar, köy, mevki isimleri, depo yerleri, mevcut ve planlanan yollar, Devlet ve il yolları cetveli, orman durumu, yol yoğunluk cetveli, yol planı ve yapım programı cetveli, işaret listesi, görüşü alınanlar, hazırlayanlar, tasdik ve onaylayanları belirtir cetvel özel işaretlerine uygun olarak çizilir.

(2) Üzerinde çalışılan 1/25 000 ölçekli bu  baskı çıktısı haritalar hazırlandığı şekilde ve bezlenerek korunur.

Teknik raporun hazırlanması

MADDE 23- (1) Ormanın durumu, mevcut yollar, planlanan yol şebekesi, varsa etüt edilen varyantlar, inşaat masraflarının hesabı ve inşaat süresi, yol şebekesinin değiştirilmesi ile ormanın işletmeye açılmasının dışında elde edilecek imar, bakım, koruma, mücadele ve diğer fonksiyonel ormancılık hizmetlerine yönelik faydaları içeren teknik rapor düzenlenir.

(2) Ayrıca teknik raporda içindekiler, genel hususlar, mevcut yol şebekesi, kabul edilen yol projesi, ekonomik hususlar, yol şebekesinin genel faydaları, ekleri ve son söz ana bölümleri bulunur.  

                                                                                                    DÖRDÜNCÜ  BÖLÜM

Planların onaylanması, Çoğaltılması, Değişiklik Yapılması,

Dağıtımı ve Saklanması

  Planların kontrolü, onaylanması ve uygulanması

MADDE 24- (1) Bu Yönetmelik esaslarına göre hazırlanan orman yol şebeke planı, işletme müdürlüğünün kontrolü, bölge müdürlüğünün onayı ve genel müdürlüğün olurundan sonra uygulanır.

(2) Yol şebeke planlarının kontrolü ve onaylanması işleri, gerektiğinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu esaslarına göre 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri göre kurulmuş olan, yeminli ormancılık ve orman ürünleri büroları ile şirketlerden hizmet satın alınarak yapılabilir.

  Haritaların çoğaltılması

MADDE 25- (1) Hazırlanan yol şebeke planı haritası 6 nüsha çoğaltılır. Özel renklere boyanır. Haritanın 5 nüshası teknik rapor cildinin cebine sığacak boyutta kesilir, bezlenir ve 6 ncı nüshası ise camlanıp işletme şefliği odasına asılır.

Yol şebeke planlarının dağıtımı

MADDE 26- (1) Teknik rapor ve haritadan meydana gelen planlar 20x30 cm ebadında olacak şekilde ciltlenir. Ciltli planların bir adedi işletme şefliğine, bir adedi işletme müdürlüğüne, iki adeti bölge müdürlüğüne ve bir adeti genel müdürlüğe gönderilir.  

Planlarda değişiklik yapılması

MADDE 27- (1) Genel müdürlükten oluru alınmış orman yol şebeke planları üzerinde mahalli teşkilatça değişiklik yapılamaz. Ancak oluru alınmış planlar üzerinde değişikliğinin zorunlu olması hallerinde, değişiklik projesi teknik elemanlarca hazırlanır veya idarece hazırlattırılır. İşletme müdürlüğünün kontrolü, bölge müdürlüğünün onayı ve genel müdürlüğün olurundan sonra uygulanır.

 
BEŞİNCİ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yol etüt ve aplikasyonu

MADDE 28- (1)  Orman yol şebeke planları tamamlanmış ormanlarda bu planlarda yer alan yolların dışında hiçbir yolun etüt, aplikasyonu ve inşaatı yapılamaz.

Yol şebeke planlaması yapılmamış ormanlarda yol yapımı

MADDE 29- (1) Orman yol şebeke planı tamamlanmamış ormanlarda yol planlamasının gerekli olması halinde; görevli ve yetkili teknik elemanlarca planlama esaslarına uygun rapor ve harita düzenlenir. Bu rapor işletme müdürlüğünce kontrol edildikten sonra, bölge müdürlüğünün onayı ve genel Müdürlük oluru alınarak uygulanır. Bu işlemler yapılmadan hiçbir yolun etüt ve aplikasyonu ile inşaatı yapılamaz.

Orman yolları keşif evrakları

MADDE 30 ? (1) Orman yollarına ait keşif evrakı, genel müdürlükçe bildirilen esaslar ve verilen numunelere göre düzenlenir.

İnşaatı yapılan yolların planlara işlenmesi

MADDE 31- (1) Her yıl inşa edilen orman yolları, orman yol şebeke planı haritasına özel işaretle işlenir.

Tebliğ hazırlama

MADDE 32- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin açıklanması ve uygulanmada birliğin sağlanması için genel müdürlük tebliğ çıkarmaya yetkilidir. 

Yürürlükten kaldırma

Madde 33- (1) 12/09/1980 tarih ve 17103 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Orman Yol Şebeke Planlarının Düzenlenmesine ait Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 34- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 34- (1) Bu yönetmelik hükümlerini Çevre ve Orman Bakanı yürütür.Â