11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ

10 Kasım 2023 Cuma 15:21
11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ

-

Millet olarak bizler, “Yarın kıyametin kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz!” diyen ve yeryüzündeki tüm varlıklar gibi tabiatın da hakkını aziz bilen bir medeniyetin mensuplarıyız. Böyle bir medeniyetin mensubu olarak, gelecek nesillerden emanet aldığımız tabiatın her unsurunu onlara en iyi şekilde teslim etmek zorundayız.

Son yüzyılın en büyük sorunlarından biri küresel ısınma, iklim krizi ve tabi felaketler olmuştur. Yeryüzünde insan eliyle tahrip edilen her şeyin artık insanoğlundan hesap sormaya başladığı bir dönemden geçiyoruz. Tabiatın korunması hususunu çok iyi algılamamız ve gereğini yapmamız hepimizin üzerine bizzat düşen bir vazifedir. Bu vazifenin en önemli adımı ise; insanın tabiatın kıymetini bilmesi ve tabiatın kendini yenilemesine zemin hazırlaması gerektiğini idrak etmesiyle mümkün olacaktır.

Bunun için atılan en kıymetli adımlardan biri 6 Kasım 2019 yılında Cumhurbaşkanlığımız tarafından yayımlanan 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliği Genelgesi’dir. Tabiatın olmazsa olmazı olan ağacın kıymetini, bir fidanın toprakla buluşmasını milli bir seferberlik olarak görmek ve bu anlayışı tüm ülke ile birlikte şaha kaldırmak zamanları aşan bir vizyondur.

Orman yangınları, erozyonlar, kuraklık gibi olaylar tabiatın çığlık atarak bizi ikaz etmesiydi. Bunu duyan devlet büyüklerimizin 11 Kasım Ağaçlandırma Seferberliğini ilan etmesi ve ülke olarak bütün vatandaşlarımızı bu seferberliğe dahil etmesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada yer alması bu konuda Devletimizin üzerine düşeni ziyadesiyle yapmış olduğunun bir işareti ve tescilidir.

81 İlimizde milyonlarca vatandaşımızın katılım sağlayacağı 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri için emek veren, ter döken tüm meslek mensuplarımıza kolaylıklar diliyor, şükranlarımı sunuyorum.

Gazze’deki İsrail’in soykırım katliamlarının gölgesinde gerçekleştireceğimiz 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde bir yanımız buruk olsa da bizler ağaçlandırma seferberliğinin hakkını vererek fidanlarımızı toprakla buluşturmaya ve umudumuzu diri tutmaya devam edeceğiz.

Orman Mühendisleri Odası 
Genel Başkanı
Hasan Türkyılmaz

 

Haberler-2023/4