Doğa Temelli Çözümler Rehberi Yayımlandı

23 Eylül 2023 Cumartesi 12:27
Doğa Temelli Çözümler Rehberi Yayımlandı

-

Orman Mühendisleri Odası olarak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile 16 Şubat 2023 tarihinde “İklim Değişikliğinin Ormancılık Üzerindeki Olumsuz Etkisiyle Mücadeleye Yönelik Doğa Temelli Çözümlerin (NbS) Uygulanmasına İlişkin Rehber”in hazırlanması ve bu konuda Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile Ülkemiz temsilcilerinin de katılım sağlayacağı eğitim organizasyonu için anlaşma imzalanmıştı.
 
Anlaşma kapsamında rehber hazırlıkları Mart ayında başlamış, geçtiğimiz günlerde tamamlanmasının ardından FAO tarafından yayımlanmıştır.
 
Bilindiği üzere, iklim değişikliği, insanlık tarihindeki en kritik sosyal ve çevresel sorunlardan birisi ve ekonomik istikrara yönelik en büyük tehdittir. Türkiye ve Azerbaycan ile birlikte Orta Asya ülkeleri olarak adlandırılan Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden etkilenmektedir.
 
Rehber, bölgesel teknik kapasitelerin ve iş birliği olanaklarının güçlendirilmesini amaçlayarak, iklim değişikliğinin ormancılık üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele etmek adına NbS örneklerini tanıtarak, yerel, uygun maliyetli ve kanıtlanmış çözümleri teşvik ederek ortak kalkınma hedeflerine katkıda bulunacaktır.
 
Rehberin öncelikli olarak ilgili ülkelere ve dünya ormancılığına hayırlı olmasını diliyoruz.
İlgili rehbere ulaşım için;
http://www.fao.org/3/cc7450en/cc7450en.pdf

Haberler-2023/2